January 27, 2022

4 billige ferielån som kan redde den gode følelsen

Trenger du et ferielån? Da kjenner du kanskje en todelt sitring i kroppen. Du er spent. Endelig er det snart ferie. Lange, late dager hvor du endelig kan senke skuldrene.

Men du er også nervøs. For hvordan skal du få råd til å betale for ferien? Er oppsparte midler og feriepenger fortsatt ikke nok til å betale for de kommende fridagene, kan det hende at du vurderer å ta opp et ferielån for å fylle opp reisekassen.

Anbefalt artikkel: Hvorfor må du betale ekstra for å bruke kredittkort når du kjøper reisen? (bt.no)

Når du skal feriere innenlands i Norge

Nå er det strengt tatt ingen lån som er spesifikke ferielån. Søker du på «ferielån» i Google får du ganske ofte informasjon om regulære forbrukslån i retur. Du kan selvsagt velge slike lån til å finansiere drømmeferien.

Forbrukslån er lån uten sikkerhet. Du trenger, med andre ord, ikke å pantsette noe for å få dem. Men dette gjør også forbrukslånene dyrere. Ettersom bankene ikke krever sikkerhet for dem, kan rentene havne mellom 10 % og 20 %.

Husk uansett at du unngår å dra på deg en rådyr gjeld som tar lang tid å tilbakebetale. Det fører kun med seg økonomiske problemer på lang sikt. Skal du låne penger til ferie er det superviktig at du klarer å nedbetale alle pengene innen kort tid.

Du skal snart få vite hvordan du får et billigere forbrukslån.

Alternativer

Må du låne penger for å realisere ferien? Da har du flere alternativer. Det første er langt billigere enn de andre:

1. Rammekreditt eller fleksibel kreditt?

Er huset ditt verdt mer enn hva du har i lån? Da kan banken gi deg et rammelån. Pengene kan du bruke til hva du vil. Og ettersom du får lånet med sikkerhet i huset, blir rentene svært lave.

Bare husk at rammelånet kan bli dyrt på sikt. Bruker du mange år på å nedbetale «feriepengene», blir rentekostnaden stor.

Sørg derfor for at du betaler tilbake alt du lånte fra rammelånet så raskt som mulig. La rentene virke i så kort tid som mulig.

2. La en megler ta seg av jobben

Forbrukslån er neste ut på listen. Utfordringen er at det er så mange banker som vil låne deg penger. Og at det er store forskjeller mellom de ulike utlånerne.

Vær lur. Bruk en lånemegler. Da trenger du bare å sende én søknad. I retur får du en rekke lånetilbud, med alt fra høye til lave renter, fra 10 til 20 banker.

Takk ja til det beste forbrukslånet. Avvis resten.

3. Tur finansiert av Instabanken

Instabank har en av landets beste renter på forbrukslån. Det skal være mulig å presse den under 10 %. I tillegg kan du også få et fleksibelt forbrukslån. Det er flere fordeler med dette:

  • Du behøver ikke å røre pengene. Du kan ta dem ut etter behov.
  • Så lenge du ikke rører pengene, betaler du heller ikke avdrag eller renter.
  • Når du har betalt tilbake alt du har lånt, er hele kreditten tilgjengelig igjen.

4. “Smålån for småtur” fra Santander

Santander tilbyr et smålån (fra 10.000,- til 70.000 kroner) uten gebyrer. Dette gjør at rentene kan bli temmelig hyggelige. Det er ikke utenkelig at du kan se en effektiv rente ned mot 12 %.

Alle over 23 år, som er bosatt i Norge og som har mer enn 200.000 i inntekt er velkommen til å søke.

Hva med kredittkort spør du kanskje?

Du kan også bruke den tilgjengelige kreditten i kredittkortet til å betale for ferien.

Faktisk er det smart å bruke kredittkortet til å betale reisen med så lenge du har et kort som gir deg gratis reiseforsikring. Mange kredittkort tilbyr også utvalgte bonuser ved kjøp av flyreiser og lignende.

Rentemessig, er kredittkortet derimot det verste betalingsmiddelet. Betaler du ikke tilbake alt ferien kostet når den neste kredittkortregningen dukker opp, kan rentene på utestående gjeld havne på godt over 20 %, for ikke å si 30 %. Det er noe Forbrukerrådet har snakket om tidligere, ettersom stadig flere av oss velger å handle varer på kreditt.

Husk dette

Må du låne penger for å dra på drømmeferien? Du er ikke alene. Over en halv million nordmenn vurderer å låne penger til feriedagene.

Bare husk at det kommer en sur svie etter den søte kløen. Pengene du koser deg med i ferien, skal betales tilbake. Og tar du opp forbrukslån, eller bruker kredittkortet, kan rentene bli veldig høye. Skulle du få trøbbel med å betale tilbake lånet kan et refinansierings-lån være den rette løsningen.

Derfor bør du betale tilbake det du skylder så raskt du kan. La rentene få virke så lite som mulig.

Du bør også gå igjennom økonomien din før du tar opp et ferielån. For å være trygg på at du kan leve med lånet også etter at ferien er over…